Ця рослина відноситься до сімейства ясноткових. Рід чебрецю (Thýmus) складний, в нього входять низькі чагарники і напівчагарники з яскраво вираженими ароматичними властивостями. Чебрець – багатий «запасник» лікувального ефірного масла. Стебла у нього одерев’янілі, лежачі або прямостоячі. Висота їх близько 35 см. Чебрець відрізняється незвичайними листочками. Вони можуть бути довгастої або округлої форми, різного розміру, з рівними або зубчатими краями. Квітки чебрецю дрібні, але зібрані в суцвіття, за кольором і формою схожі на лаванду. Нерідко можна зустріти чебрець білого, рожевого, кармінного кольору. Цвіте чебрець з кінця травня і до кінця липня. Після цвітіння на чебреці утворюються плоди. Це насіння, які містяться в численних насіннєвих коробочках. Кожна така коробочка містить до чотирьох насіння-горішків, які є прекрасною кулінарною приправою. Чебрець відмінна рослина для альпійських гірок та рокаріїв.
посів насіння на розсаду – в середині березня, висадка сіянців в ґрунт – в другій половині травня
яскраве світло або напівтінь
вимагає укриття, якщо зима малосніжна і морозна
легкий, родючий, дренований, нейтральний або лужний
обов’язково
помірний, у міру необхідності, але з початком цвітіння поливають частіше. Якщо літо з дощами, полив не знадобиться
тільки при вирощуванні на дуже бідному ґрунті на ділянку вносять органічні добрива
грибок
тля, піщані медляки, лугові метелики і довгоносики
Обрізку проводять навесні, скорочуючи пагони, які сильно розрослися, і після цвітіння, видаляючи підсохле суцвіття на 2/3 від загальної довжини стебла. Обрізка дозволяє зберегти форму рослини і зробити його щільним і монолітним.